Haal het beste uit jezelf

Helje it bêste út dysels

NIEUWS / Bergum 1- FVC 1
Nieuws afbeelding VV Bergum

Bergum 1- FVC 1

4 april, 2018

Bergum door het oog van de naald
 
BURGUM - Het waren zwaarbevochten punten die Bergum zondagmiddag op het eigen Koningsland uit het vuur sleepte tegen het Leeuwarder FVC. De thuisclub had met een, overigens fraaie, maar uit de lucht gevallen treffer in de eerste helft de leiding genomen en die ene goal bleek aan het eind de beslissende. In de tweede helft drong FVC zoals verwacht sterk aan, maar mede door uitstekend werk van keeper Patrick van der Velde, bleef het bij die even krappe, als knappe zege.


Bergum sleept drie punten uit het vuur
Verzorgster Rommy Dijkman verwoordde na afloop in feite precies wat de meeste Bergum-supporters zullen hebben gedacht: "Wat doarret sa'n twadde helte dan lang." Eigenlijk kon je wachten op het scenario dat zich ontrolde bij Bergum tegen FVC. Sowieso altijd een ontmoeting waar spanning op staat, maar deze keer was het extra zenuwslopend, zowel voor de thuissupporters als die van de gasten uit Leeuwarden. Immers, Bergum ging de tweede helft in met een minimale voorsprong van 1-0 en dus kon je er vergif op innemen dat FVC er alles aan zou doen om minimaal gelijk te maken, de wedstrijd was daar qua krachtsverhoudingen ook wel naar. Geen van de beide ploegen kon zich erop beroemen een overwicht te hebben en dus was de ploeg die scoorde, ook al was het maar één doelpunt, spekkoper. In die zinderend spannende slotfase zette FVC alles op alles, zelfs doelman Sander Schaafsma ging mee naar voren om extra druk te zetten op de defensie van Bergum, maar die hield stand. Af en toe met kunst-en-vliegwerk, maar de gasten slaagden er niet in doelman Patrick van der Velde te passeren. Die had daar overigens zelf een substantieel aandeel in, want hij had een aantal fabuleuze reddingen in huis, safes die de aanvallers van FVC tot wanhoop dreven en die leidden tot frustratie bij zowel de spelers als de eigen supporters. Maar het bleef bij die even nipte als knappe overwinning en dus was het feest bij de Burgumers, daar waar de Leeuwarder gasten, sommigen mokkend en morrend, afdropen, zij hadden het zich anders voorgesteld. En, om eerlijk te zijn, het hád ook anders kunnen aflopen, een onpartijdige jury, voorzover die voorhanden zou zijn geweest, had ongetwijfeld geopteerd voor een remise. Maar Bergum won, daar was niets op af te dingen, onder andere, zoals al gememoreerd, door een paar sterkhouders in de defensie, waarbij ook Bedr Slager, spelend als linksback. Hij schakelde merendeels de rechteraanvaller van de gasten keer op keer uit met zijn snelheid, trapvastheid en vastbeslotenheid. Mooi om te zien.

eerste helft
Bij het hek word ik verwelkomd door Schelte Dijkman en hij doet dat op de van hem bekende manier: "Hast juster wat mist." Ik weet nu al waar hij op doelt, namelijk op de derby tussen Suameer en Noordbergum. En ik weet ook al dat Noordbergum, toch ook 'een beetje veel' de ploeg van Schelte, met 0-6 heeft gewonnen. "Wêr wiesto", is zijn volgende vraag. Mijn uitleg doet er daarna niet meer toe, hij heeft zijn punt gemaakt en ik kan zeggen wat ik wil, in zijn optiek ben ik zwaar in gebreke gebleven. Helemaal als blijkt dat ik nota bene bij een korfbalwedstrijd ben geweest. Hij zegt het niet, maar ik zie hem denken: "Kuorbal, wat moatsto dêr no?" Maar: ik weet weer waar ik ben. Zo gaat dat hier en ik geniet ervan, al een aantal decennia lang. Ik zoek vast een plekje uit de wind, maar dat valt nog niet mee, de wind is noordoost en dus ga ik aan de oostkant zitten, ter hoogte van de middenlijn. Maar gedurende de eerste helft krimpt de wind naar noord en later zelfs naar noordwest en dus verhuis ik naar een stek achter de goal van Bergum.

balbezit
Als de pupil van de week heeft laten zien hoe je een doelpunt maakt, laat de scheidsrechter van dienst de wedstrijd beginnen. En al snel wordt duidelijk dat hier twee ploegen aan het werk zijn die over een uitstekende defensie beschikken. Dat betekent veel strijd en niet al te veel kansen. Het meeste balbezit is aanvankelijk voor de gasten, maar de ploeg van coach Johan Groote kan daar voorlopig nog niet echt een overwicht uit puren. Op de eerste echt serieuze kans moeten meer dan een half uur wachten, want de klok staat op 32 als Alex Bosma een fraaie voorzet van Justus Boomsma nipt over kopt. 

voorsprong
Toch is het Bergum dat op voorsprong komt, vijf minuten na de fraaie kans van zoëven is het raak, als Hui Tran, uiterst beweeglijk en ijverig op de vleugel, een assist van Alex Bosma met een vliegend schot  keeper Sander Schaafsma klopt: 1-0. Een doelpunt dat in feite een beetje 'out of the blue' komt, maar het is wel een hele mooie. Het breekt de wedstrijd die een beetje volgens een vast patroon dreigde te verlopen, helemaal open. Het toch al hoge tempo gaat nog verder omhoog en het is duidelijk dat FVC zich bepaald niet bij de eventuele nederlaag neerlegt. En waarom zouden ze ook, er is nog meer dan een hele helft te spelen, tijd genoeg dus om de zaak gelijk te trekken. In deze eerste helft lukt het niet meer, de Leeuwarders proberen het wel met alle mogelijke middelen, maar ze hebben de nodige moeite om de bal in de buurt van keeper Patrick van der Velde te krijgen. En dus is het wachten op de tweede helft, want het is duidelijk dat deze wedstrijd nog niet gespeeld is, ik verwacht een echt offensief van de gasten.

tweede helft
En dat offensief laat inderdaad niet lang op zich wachten, FVC komt getergd uit de kleedkamer, zij leggen zich bepaald niet neer bij de dreigende nederlaag en dat betekent dat de gasten er vol tegenaan gaan en Bergum zoveel mogelijk terugdringen op de eigen helft. Ik zit nu schuin achter de goal van keeper Patrick van der Velden en over actie binnen het bereik van mijn lens hoef ik me bepaald niet te beklagen. Het wordt steeds drukker op de Bergum-helft en dat moet wel leiden tot kansen zou je zeggen. Die zijn er ook wel, maar gescoord wordt er vooralsnog niet. FVC is sterker deze tweede helft, maar het ntbreekt de Leeuwarders aan finesse, raffinement en af en toe ook aan het beroemde 'Quentchen Glück' dat nodig is om op gelijke hoogte te komen. Bergum heeft achterin af en toe de klamme handen vol om zich de tegenstander van het lijf te houden, maar dat lukt vooorlopig prima. FVC probeert het over de vleugels, maar ook door het midden, maar de pogingen stranden tot nu toe allemaal óf op de strak georganiseerde Bergum-defensie óf, in laatste instantie, op de uitstekend ingrijpende Patrick van der Velde. Zijn ingrepen zijn moedig en één keer moet hij zoo'n ingreep bekopen met een ferme dreun op zijn hoofd. Geen opzet van de FVC-aanvaller, maar pijnlijk is het zo te zien wel. Opgeven staat niet in zijn woordenboek, maar de Bergum-goalie is wel degelijk even dizzy. Vooral bij standaardsituaties als vrije trappen en corners is het even spitsuur in de zestienmeter van e thuisclub, maar elke wordt de situatie, hoe hachelijk sosm ook, opgelost. Voor de gasten is het om wanhopig en moedeloos van te worden, ze zijn er zo nu en dan akelig dichtbij, maar die gelijkmaker wil niet vallen. FVC stuurt in de absolute slotfase zelfs keeper Sander Schaafsma mee naar voren, zijn lengte kan bij hoge corners van betekenis zijn, maar ook hij slaagt er niet in Patrick van der Velde te laten capituleren. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de spanning toe, maar de gasten moeten wel degelijk beducht zijn op de snelle counters van met name Justus Boomsma. ie komt een paar keer kansrijk in de buurt van de FVC-goal, maar tot scoren komt het niet. En dus blijft de afloop van dit duel ongewis, net zo lang tot de scheidsrechter, hij heeft de wedstrijd prima geleid, voor het laatst fluit. Vreugde bij Bergum, opluchting ook, teleurstelling bij de gasten uit Leeuwarden. Als ik op weg naar mijnauto langs de kleedkamers loop is het in die van Bergum lawaaiig en druk, in die van FVC is het akelig stil. 

Binne Kramer
 


Terug

Volgende wedstrijden

Bergum 1 - Emmen 1

18 nov. 14:00

Bergum 2 - SC Stadspark 2

18 nov. 10:30

LAC Frisia 1883 5 - Bergum 3

18 nov. 10:30