Een club in beweging

Fuotbalklup yn beweging

NIEUWS / Justus Boomsma bezorgt Bergum winst tegen Nieuw Buinen
Nieuws afbeelding VV Bergum

Justus Boomsma bezorgt Bergum winst tegen Nieuw Buinen

7 november, 2017

BURGUM - Het was een puntgave hattrick van Justus Boomsma die Bergum zondagmiddag op het eigen Koningsland aan een 3-0 zege op Nieuw Buinen hielp. De zege was verdiend omdat Bergum meer van het spel had dan de gasten en uiteraard omdat Bergum wél en Nieuw Buinen niet scoorde. De doelpuntenmaker was uiteraard de man of the match: "Dit is in geweldich gefoel om sa lekker belangryk foar dyn ploech te wêzen." En het waren alle drie ook nog eens fraaie treffers!
 


Bergum had de vorige wedstrijd verloren van debutant GAVC uit Grou en die onverwachte uitglijder moest worden  rechtgezet. Dat moest dan zondagmiddag gebeuren op het eigen Koningsland tegen Nieuw Buinen, een ploeg die in feite  de zelfde intentie had. Beide ploegen konden bovendien de punten wel gebruiken en dus was de algemene verwachting dat dit een spannende en attractieve pot voetbal zou kunnen worden. Die verwachtingen werden wel degelijk ingelost, het werd een wedstrijd die het aanzien zonder meer waard was tussen twee ploegen die elkaar maar weinig ontliepen. Het feit dat de beide vorige ontmoetingen in 2-2 waren geëindigd deed vermoeden dat er misschien wel een derde remise op rij in het verschiet lag. Maar dat kwam anders, al leek het daar aanvankelijk niet echt op. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en het balbezit werd vrijwel gelijkelijk verdeeld. Zo ook de redelijk schaarse kansen. De algemene indruk was dat de beide defensies sterker waren dan de beide aanvalslinies en dus moest het van incidentele kansen komen. Uit zo'n kans maakte Justus Boomsma, hij zou zich overtuigend kronen tot matchwinner, deze wat sombere, maar vrijwel droge zondagmiddag, de 1-0. Duidelijk nog niet de beslissende goal, er was nog tijd genoeg voor de gasten om de zaak recht te trekken, maar het was wel degelijk een steun-in-de-rug voor de ploeg van coach Jan Bruin. Hij was opvallend actief voor zijn doen, bij elke aanvallende actie veerde hij overeind van zijn stoel en schreeuwde hij aanwijzingen naar zijn ploeg. Blijkbaar had dat op de een of andere manier effect, want Bergum speelde deze middag met overtuiging, won meer dan de helft van alle persoonlijke duels en gaf achterin maar heel weinig ruimte weg. Die 1-0 was tevens de ruststand en dus was het afwachten of Bergum dat overwicht, niet echt groot, maar wel degelijk aanwezig, zou kunnen handhaven in het tweede bedrijf. Want duidelijk was toen al wel geworden dat Nieuw Buinen het niet snel op zou geven en er alles aan zou doen om alsnog de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Het eerste gebeurde, het tweede niet. Nieuw Buinen gaf het zeker niet op, waarom zouden ze ook met die minimale achterstand, maar de Drenten konden het duel niet echt naar hun hand zetten. Toen Justus Boomsma er bovendien eerst 2-0 en later ook nog 3-0 van maakte, was de wedstrijd in zijn definitieve plooi gevallen.

droog
'Pittige buien' krijgen we volgens Piet en ook buitenradar voorspelt nattigheid. Maar blijkbaar gaat dat allemaal boven ons langs en of onder ons door, want het blijft, wonder boven wonder, droog, de hele middag. Koud is het wel, maar het waait nauwelijks en dus hebben we van die kou niet al te veel last. Ik zit tussen de beide dug outs in, daar is de meeste luwte en kan ik het hele speelveld overzien. De pupil van de week laat even zien hoe je een goal maakt en dan kunnen we beginnen, de leiding is in handen van scheidsrechter Fledderus, hij krijgt nogal wat verbale tegenwind van beide zijden, maar hij doet wat hij moet doen: hij leidt dit duel op een strakke manier. Al snel wordt duidelijk dat deze beide ploegen elkaar maar weinig ontlopen, beide teams beschikken over een prima defensie die weinig kansen weggeeft en dus hebben beide aanvalslinies het lastig. Opvalt dat Bergum, Nieuw Buinen heb ik dit seizoen nog niet eerder zien spelen, fris oogt, er is strijd, inzet en wat nog het meest in het oog springt is de onderlinge communicatie, in voetbaljargon heet dat coaching. De spelers zijn bereid 'vuil werk'  voor elkaar op te knappen en dat maakt dit duel tot een wedstrijd die het aanzien meer dan waard is.


voorsprong
We schrijven de 15de minuut als Steffen Kempe met een loepzuivere pass de sprintende Justus Boomsma bereikt en die maakt het prima af: goal uit het 'Bilderbuch'. Duidelijk is dan al wel dat deze goal waarschijnlijk nog niet de beslissing in de wedstrijd is, daarvoor is het nog veel te vroeg en bovendien heeft Nieuw Buinen al aangetoond weinig onder te doen voor de thuisclub. Als de voortekenen niet bedriegen kunnen we nog kijken naar een hele interessante en in ieder geval spannende wedstrijd. Nieuw Buien zet aan voor een onvervalste 'poursuit', maar achterin bij Bergum hebben Jesse Offringa, Douwe Heegstra, Bertus de Boer en keeper Patrick van der Velde iets over zich van 'over my dead body', met andere woorden: ze stralen iets uit van 'hier valt voor jullie deze middag niets te verdienen'. En als de scheidsrechter voor de rust fluit staat die 1-0 nog altijd op het scorebord, enerzijds als een rustgevende steun-in-de-rug, maar anderzijds ook als een permanente waarschuwing dat het slechts een minimale marge is. Met andere woorden, achterover leunen is geen optie.


tweede helft
Ik sla de uitnodiging van voorzitter Pieter Schols af om in de bestuurskamer koffie te komen drinken, maar zijn alternatief om mij dan maar een bekertje op het veld te brengen, neem ik met beide handen aan. Beide handen, want die zijn inmiddels behoorlijk koud geworden. Als ik even in gedachten deze eerste helft de revue en mijn netvlies laat passeren, ben ik er nog niet zeker van dat Bergum deze wedstrijd zal gaan winnen, daarvoor heeft Nieuw Buinen toch een te sterke indruk achter gelaten. Dat wordt dus afwachten. Lang duurt die wachtperiode overigens niet. We zijn nog maar vier minuten bezig als Justus Boomsma er 2-0 van maakt. Hij is sneller en behendiger dan de vrijwel complete defensie van de gasten en oog-in-oog met de keeper blijft hij koel zoals het een echte spits betaamt: 2-0. Dat lijkt op een echte 'Vorentscheidung', maar daar denkt Nieuw Buinen toch zicht- en hoorbaar anders over. De gasten schakelen een tandje bij en dat levert kansen op, maar vooralsnog blijft keeper Patrick van der Velde heer en meester in 'zijn' zestienmeter. Kansen voor Bergum zijn er ook, zo krijgt Hui Tran, hij is een lust om naar te kijken, maar maakt nog wel eens de fout de bal te lang bij zich te houden, een kans op de 3-0 als hij alleen voor de Nieuw Buinen doelman Brian de Jong verschijnt. Maar die redt met een knappe reflex. Justus Boomsma krijgt met de klok op 13 een kans uit een scrimmage, maar zijn inzet gaat naast. Patrick van der Velde moet in de 18de minuut aan de bak op een vliegend schot van de gasten en in de 30ste minuut scheert een zoevend schot van Hui Tran de lat. Het lijkt bij die 2-0 te blijven, maar de klok staat op 45 als Justus Boomsma er toch nog 3-0 van maakt en daarmee zijn loepzuivere hattrick voltooit. Meteen daarna fluit de ref voor het einde en dat is een teken voor grote vreugde bij alles wat Bergum is. En uiteraard vooral bij de man die deze wedstrijd de complete productie van zijn team voor z'n rekening nam: Justus Boomsma. Saillant detail: Als Justus Boomsma zijn tweede treffer heeft gescoord rent hij niet eerst naar zijn ploeggenoten, maar naar zijn vader Miente, die aan de achterlijn staat te kijken. Ik kan het nog net meenemen met mijn telelens, al is het wat veraf. Mooi moment! Na afloop vraag ik hem natuurlijk naar z'n ervaring: "Hoe lang is it lyn datst in hattrick scoord hast?" Daar moet hij even over nadenken: "Dat moat efkes lyn wêze, ik tink dat dat by de A junioaren wie, dit oerkomt dy net sa faak, trije - nul winne en datsto dan alle trije makkest. Mar dat makket it fansels wol hiel besûnder." En weg loopt hij, nog na-hoofdschuddend alsof hij nog niet kan geloven. Het zal zonder meer een memorabel moment zijn en blijven in zijn nog maar pas begonnen voetbalcarrière. 

Binne Kramer Terug

Volgende wedstrijden