Een club in beweging

Bizarre ontknoping in de dying seconds bij Bergum 3 vs. DTD 3

31 oktober, 2017

Bizarre ontknoping in de dying seconds bij Bergum 3 vs. DTD 3

We komen in een fase van de competitie, deze is twee weken eerder ingetreden als gedacht, dat niet de kwaliteit op het veld bepalend is voor een goed resultaat, maar dat dit meer met de kwantiteit van de bank te maken heeft. Hoe uw reporter dat bedoelt, zal ik hierover aan het begin van mijn relaas over de tweede helft, meer openheid van zaken geven. Welnu, beide partijen sloegen de periode van aftasten eigenlijk over. Er werd meteen vanaf het begin fel gestreden en gebikkeld, waarbij Bergum wellicht het iets betere van het spel had, met name het korte combinatiespel was soms best aardig om aan te zien. Enkele kansjes konden genoteerd worden, o.a. in de vorm van een schot, rakelings voorlangs van Sytse Loonstra en Leo de Jong die met een ziedend schot de lat raakte, beide voor de gastheren. Het was Bergum, dat de wedstrijd zou openbreken, maar niet op de manier zoals je zou mogen verwachten. Een terugspeelbal werd niet goed beoordeeld, waardoor onze gasten op voorsprong konden komen. Het hek was op dat moment van de dam, want binnen 10 minuten stond er een 0 – 3 stand op het scorebord. De DTD spitsen maakten optimaal gebruik van de consternatie die er in deze fase in de Bergumer achterhoede heerste. Vv Bergum 3 was hiermee vlak voor rust in een wel schier onmogelijke positie gemanoeuvreerd.

Belofte maakt schuld, dus bij aanvang van de tweede helft mijn uitleg over de cryptische zinnen die ik gebezigd heb aan het begin van dit verslag. Daar waar Bergum met een aantal frisse wissels de wedstrijd hervatte, zagen we bij de gasten vooralsnog 11 man en een lege dug-out, maar ook geen grensrechter!! Bleek dat de goede man om 14:00 stipt aanwezig diende te zijn bij zijn werkgever. Dit had tot gevolg dat scheidsrechter Willem de Vries in een moeilijk parket werd gebracht nu hij plots geen deel uitmaakte van het arbitrale trio, doch slechts van het arbitrale duo! Nu wordt er wel eens gesproken over grensrechters die punten voor je team verdienen, maar voor zover deze fabel al bewaarheid zou zijn, kon deze optie voor DTD dus geschrapt worden. Enfin, Bergum kwam met vernieuwd elan uit de kleedkamer. Rutger Hiemstra wist met een knappe actie de keeper van DTD tot een uiterste actie te dwingen. Meteen daarna had DTD de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar de reuzenkans werd gemist. Rond de twaalfde minuut had het aanvallende spel van Bergum resultaat, zodat Joël van Harten de 1-3 kon aantekenen. Hij had hiervoor wel de hulp van de doelwachter nodig, die met een soort volleybal achtige, bovenhandse beweging de bal probeerde te keren, maar waarbij hij zelf de bal via zijn handen in het netje deed belanden. Toen niet lang daarna ook nog Abdulrahman Albleri, na goed doorzetten wist te scoren, ging het publiek er echt eens even voor zitten. Was hier voor Bergum wellicht nog een puntje te verdienen?. De basis was in ieder geval gelegd. DTD wist tot het einde toe goed stand te houden, zodat de verdedigende foutjes uit de eerste helft Bergum dreigden fataal te worden. Toen Harmen Heidstra in de slotminuten, de rechtsback van Bergum, met de moed der wanhoop naar voren trok, werd zijn voorzet plots tot ieders verbazing, het meest nog van hemzelf, tegen de binnenkant van het zijnet tot doelpunt verheven. Dolle vreugde, die nog groteskere vormen aannam toe Sytse Loonstra in de dying seconds, ook nog de 4 – 3 aantekende middels een droge knal. Scheidsrechter de Vries plakte voor de vorm nog een minuutje aan de wedstrijd vast, maar de wedstrijd was gespeeld. Hij kon terugkijken op een prima wedstrijd. Op basis van de tweede helft kon de uitslag als terecht worden beschouwd. Dat het één en ander in de laatste seconden vorm kreeg, gaf de overwinning voor Bergum extra glans, maar was voor de gasten des te teleurstellender.

FVC 1 - Bergum 1

19 nov 14:00